Kan bondelivet friste ungdommen?

DATE: august 4, 2017

AUTHOR: Rebecka

De siste tiårene har bondegårdene i landet vårt blitt dramatisk redusert i antall. Det blir stadig færre gårdsbruk, samtidig som at mange gårder slår seg sammen og driver tre gårder sammen som en gård. Dette for å sikre at både tilskudd og fortjeneste skal være godt nok til å kunne drive. Men antall unge mennesker som driver går er alarmerende lav, selv om ungdom gjerne er positive til et slikt liv. Det gjøres derfor flere grep for å friste med bondeliv til ungdommen. Men er det nok å vise idylliske bilder av alle solskinnshistoriene ved å bo på en gård?

Hardt arbeid kan lønne seg

Å drive bondegård i Norge er ikke nødvendigvis særlig forutsigbart. Det eneste man kan si sikkert er at været aldri er det samme. Utover det er tøffere kår blant bøndene og melkproduksjon gjerne må kombineres med at bonden selv må ha en deltidsjobb ved siden av for å få det til å gå rundt. Men selv om det er hardt arbeid er det gode liv aldri langt unna. Når potetene, kålen og jordbærene skal høstes, gresset skal slås og legges i silo eller rundballer, så er det for mange en belønning i seg selv når man ser fruktene av hardt arbeid. Har man gode avlinger får man også bedre betalt. Ungdom ser dessuten ut til å snu litt i synet og andelen ungdom som er nysgjerrig på bondelivet er økende.

Alternative måter å drive bondegård på

Mange unge mennesker snuser på ideen om å ta over et gårdsbruk som er nedlagt og bygge det opp på nytt slik de vil. Noen ønsker å se på muligheten til å kunne tilby arbeid på gården til mennesker som har falt utenfor arbeidslivet, mens andre også gjerne ønsker å drive med produksjon av vin og øl i tillegg til kjøtt- og melke-produksjon. Kombinert med korn og selvforsyning på poteter og grønnsaker, er det mange muligheter å gire ned noen hakk. Dette er noe av årsaken til at stadig flere ungdommer er positive til et liv på landet. Et søk om forbrukslån hos Sambla kan være en utvei for å finansiere starten på et eventyr som aldri har en slutt.

CATEGORY: Landbruket


Copyright 2022. NsThemes WordPress Theme.

blogostrap